Batáty plněné mletým masem

Doba přípravy: Do 1,5 hodiny
Počet porcí: 4
Batáty plněné mletým masem Foto: Batáty plněné mletým masemFoto: Cat & Cook

Z dnešního receptu se nám vážně sbíhají sliny! Kombinace vypečených brambor, voňavého mletého, zakysanky a krémového avokáda je naprosto božská. A jestli máte rádi koriandr, určitě s ním nešetřete! ;)

Článek

Nejlepší recepty z batátů  Foto:

Nejlepší recepty z batátů

Batáty nebo-li sladké brambory jsou kořenové hlízy rostliny povijnice batátové (Ipomoea batatas). Pokud jste je ještě do své kuchyně nepustili, máme pro vás skvělé...

TIP: Vždycky je lepší zajít k řezníkovi a vybrat si u něj maso v celku, které vám poté namele. Máte tak pod kontrolou nejen čerstvost, ale i druh masa. Vždycky je lepší brát tučnější, protože právě v tuku je chuť. Doporučujeme krk, hrudí nebo ramínko.

Suroviny
  • batáty 4 ks
  • mleté hovězí maso 400 g
  • sekaná rajčata v konzervě/rajčatový protlak 400 g
  • ghí (přepuštěné máslo) 1 lžíce
  • střední cibule 1 ks
  • římský kmín 1 lžíce
  • mleté chilli podle chuti např. 1 lžička
  • mletá semena koriandru (volitelné) 1 lžička
  • sůl, pepř
  • zakysaná smetana (ideálně tučnější) 200 g
  • koriandr
  • nahrubo mleté chilli na posypání
Postup
1

Batáty pomocí kartáče a vody omyjte. Vidličkou do nich udělejte pár vpichů. Troubu zapněte na 190 °C a vložte je na rošt.

2

Pečte asi 60 minut (záleží na velikosti hlíz). Pokud máte doma troubu s možností páry, bude vám stačit 30 minut. Jestli jsou batáty hotové, poznáte pomocí vidličky/ostrého nože, který by do nichěl lehce zajet i vyjet.

3

Mezitím si připravte maso. Cibuli nasekejte najemno. V pánvi rozehřejte ghí, přidejte cibuli a smažte, dokud se nerozvoní. Poté přidejte koření a jednu minutu ho restujte.

4

Následně přidejte namleté maso, které vařečkou oddělujte od sebe, aby vám nevznikly větší kusy. Až bude maso zatažené, přidejte sůl, pepř a rajčata či protlak. Pokud máte vývar, klidně přilijte 100 ml, ale není to nutné.

5

Nyní směs duste asi 20 minut. Po této době maso ochutnejte a případně přidejte sůl či pepř.

6

Batáty podélně rozřízněte a lehce rozevřete. Osolte je a opepřete. Naplňte masem, ozdobte pokrájeným avokádem, zakysanou smetanou a koriandrem.

Batáty plněné mletým masem 2 Foto: Batáty plněné mletým masem; foto: Cat & Cook

Cat & Cook Foto:

Cat & Cook

Na blogování nejvíce miluji čas strávený v kuchyni, jsem kuchařka a cukrářka každým coulem!

Můj blog klade velký důraz na kvalitu, ráda ve svých receptech popisuji původ tradičních jídel, kuchařských postupů a surovin. Naleznete zde tipy na dobré restaurace, potraviny i kuchyňské náčiní.

V blogování mi pomáhá moje chlupatá Minda – nelekejte se – jedná se o moji perskou kočku, proto název Cat & Cook  :-)

catandcook.cz alias Ivana Jindřichová