Balkánské plněné lilky a šafránová rýže

Doba přípravy: Do 1,5 hodiny
Počet porcí: 4
Balkánské plněné lilky a šafránová rýže  Foto: Balkánské plněné lilky a šafránová rýže Foto: Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň

K některým jídlům najdete vztah, až když poznáte atmosféru jiných zemí, a tak trochu si ji zamilujete. Pak toužíte si jí špetku ukrást domů... Plněné lilky s voňavým kořením a roztodivnou náplní najdete v kuchyni chorvatské, řecké, bulharské i turecké.

Suroviny
  • lilek 2 ks
  • cibule 2 ks
  • česnek 4 stroužky
  • konzervovaná krájená rajčata 800 g (2 plechovky)
  • propláchnuté rozinky 5 lžic
  • třtinový cukr 1 lžíce
  • hladkolistá petržel, nasekaná 4 lžíce
  • citronová šťáva a kůra z 1/2 citronu
  • mletá skořice 1 lžička
  • drcený římský kmín 1 lžička
  • špetka mletého chilli, dle chuti
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • Šafránová rýže:
    olivový olej 2 lžíce
  • rýže basmati 300 g
  • šafrán 5 nitek nebo špetka mletého
  • zeleninový vývar 450 ml
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • hladkolistá petržel, nasekaná 1 hrst
Postup
1

Lilky opláchněte, odkrojte stopku a podélně je rozpulte. Lžící vydlabejte dužinu tak, aby zbyl asi 0,5 cm silný okraj. Dužinu pokrájejte na kousky, promíchejte se solí a dejte na asi 20 minu do síta "vypotit", aby se zbavila části vody.

2

V pánvi na 3 lžících oleje opečte plátky cibule a česneku dozlatova a pak opečte i okapaný a osušený lilek. Přidejte rajčata, rozinky, cukr, petrželku, citronovou štávu i kůru, skořici, římský kmín a chilli. Opepřete, je-li třeba osolte a zvolna duste asi 15 minut, občas zamíchejte – jde o to, aby omáčka zhoustla a zesílila svoji chuť.

3

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Vydlabané lilky vyskládejte do zapékací misky, jejich vnitřky potřete zbývajícím olejem a naplňte vrchovatě směsí. Misku zakryjte a dejte péct na 50 minut. Nemusíte podlévat, ale mějte lilky dobře zakryté.

4

Rýži propláchněte několikrát vodou a nechte ji okapat. Šafrán namočte do vývaru. V kastrole rozehřejte olej a rýži na něm opečte dosklovita. Přilijte vývar, ochutnejte, případně přisolte. Tekutiny by měl být 1,5násobek objemu rýže. Přiveďte k varu, ztlumte plamen na minimum a pod pokličkou duste asi 20 minut. Hotovou rýži promíchejte s petrželkou.

5

Upečené lilky polijte vypečenou šťávou a podávejte s rýží.