Bábovka celozrnná s mrkví a vlašskými ořechy

Doba přípravy: Do 1 hodiny
Počet porcí: 1 bábovka
Bábovka celozrnná s mrkví a vlašskými ořechy Foto: Bábovka celozrnná s mrkví a vlašskými ořechyFoto: Kitchenette.cz

Tato bábovka je opravdu lahodná, zdravá a velmi vláčná. Určitě bych ji zařadila mezi recepty označené slovy: perfektní, opakovat brzy a neztratit recept! Je vláčná a vydrží dlouho.

Pokud ji pečete pro slavnostnější příležitost, připravte si na servírování i krémový sýr rozmíchaný s cukrem a vanilkou. (Sýr jako lučina, philadelfia, žervé.) Pak už jde téměř o mrkvový dort jen v trochu jiném, netradičním podání. Také se nabízí přidání i celých kusů ořechů, semínek a sušeného ovoce, jako hrozinky, brusinky, góji... Tedy i tak se může bábovka dosladit a dochutit.

Suroviny
Postup
1

Předehřejte si troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 155 °C. Formu si vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.

2

Smíchejte v jedné misce všechny mokré ingredience. V druhé misce smíchejte všechny suché ingredience. Je dobré mouku spolu s práškem, sodou a kořením prosít přes síto. Tím se mouka provzdušní a výsledná bábovka tak bude nadýchanější. Teď můžete obě směsi smíchat dohromady a nalít do formy. Těsto je hustější.

3

Pečte přibližně 55–60 minut. Otestujte špejlí, měla by vyjít ven z těsta suchá a čistá.