Arabská kořeněná káva z džezvy

Doba přípravy: Do 10 minut
Arabská kořeněná káva z džezvy Foto: Arabská kořeněná káva z džezvyFoto: kuchařka Ohnivý kuře II

Po dobrém jídle je dobrá kávička. Vyzkoušejte tradiční přípravu kávy v džezvě. Možná budete v dnešní době instantních káv a espres překvapeni její lahodnou chutí.

Suroviny
  • káva (arabica a robusta – zrnková směs)
  • mletý kardamom
  • mletá skořice
  • mletá vanilka
  • špetka chilli pro labužníky
Postup
1

Čerstvou praženou kávu namelte na velmi jemný prášek. Do džezvy dejte lžičku cukru, který nechte na ohni lehce zkaramelizovat. Zalijte studenou vodou a přidejte kávu smíchanou se špetkou kardamomu, skořice a vanilky (nebo chilli), zpravidla dvě lžičky na šálek kávy.

2

Kávu přiveďte k varu, až zpění po okraj džezvy. V ten moment odeberte malé množství pěny a dejte ji na dno šálku. Poté rychle za sebou přiveďte kávu ještě dvakrát k varu. Pak ji nechte odstát a nalijte do šálků.