Alsaský hrnec – Baeckeoffe

Doba přípravy: Nad 2 hodiny
Počet porcí: 4
Alsaský hrnec - Baeckeoffe Foto: Alsaský hrnec - BaeckeoffeFoto: Marek Bartoš / Moje domácí kuchyně

Baeckeoffe (pekařova pec) − pokrm ze tří druhů marinovanych mas a brambor, které ženy přinášely svým mužům pekařům ráno v den velkého prádla. Směs se před podáváním nechávala tři hodiny dusit ve speciální terině, která se vyrábí v alsaském Soufflenheimu.

Článek

Pomalu pečená kýta na pivu Foto:

16 receptů na ty nejlepší masové pečínky, které potřebují svůj čas!

Vepřové, hovězí nebo třeba kachní maso? Výběr té správné masové pečínky je jenom na vás – v podzimním počasí se takové jídlo hodí naprosto skvěle, pak už se jen zachumlat...
Suroviny
  • jehněčí plec či kýta, nakrájená na 3cm kousky 250 g
  • vepřová plec, nakrájená na 3cm kousky 250 g
  • vepřová nožička 1 ks
  • vepřový ocásek 1 ks
  • hovězí žebro 1 ks
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • suché bílé víno 1 litr
  • česnek, nakrájený na plátky 10 stroužků
  • lojovité brambory typu A, oloupané a nakrájené na plátky 500 g
  • bílá část ze 2 pórků, nakrájená na kolečka
  • mrkev, nakrájená na kolečka 2 ks
  • cibule, nakrájená na plátky 2 ks
  • celer, nakrájený na plátky 1/2 ks
  • voda asi 200 ml
Postup
1

Den předem vložte všechno maso do hrnce, osolte, opepřete, zalijte vínem, přidejte 2 stroužky česneku, bobkový list, hřebíček a tymián, promíchejte a nechte marinovat.

2

Troubu předehřejte na 180 °C. Zapékací formu na terinu vymažte sádlem a dno vyložte plátky brambor a pórku. Poklaďte marinovaným masem, zbylou nakrájenou zeleninou a stroužky česneku a nakonec nakrájenými bramborami.

3

Přelijte vínem z marinády a dle potřeby vodou, aby byla forma do dvou třetin zaplněna tekutinou. Uzavřete pokličkou a vložte do chladu.

4

Z 50 ml vody a mouky vypracujte pružné těsto, vyválejte váleček a položte ho po obvodu formy, aby fungoval jako těsnění. Přiklopte pokličkou a pečte v předehřáté troubě 2–3 hodiny doměkka.

5

Servírujte v pekáči a s bílým vínem. Doporučujeme Gewurztraminer nebo Riesling z Alsaska (tramín červený nebo alsaský ryzlink).