5 základních kroků k domácímu kváskovému chlebu

Jak na domácí kváskový chléb  Foto: Jak na domácí kváskový chléb Foto: Cuketka.cz

Někdo se představě domácího chleba směje. “To už rovnou můžu chovat krávu na mléko. Kde bych na to vzala čas?” A spousta dalších doma pravidelně peče. Pokud vás tahle představa aspoň trochu láká, řekneme vám, jak bezbolestně začít.

Proč vůbec martyrium s domácím chlebem podstupovat? Třeba proto, že kupovaný nebývá moc dobrý a jsou v něm často ingredience, nad kterými by se vaše babička hodně divila. Navíc je pečení chleba zábava i adrenalin. Zvlášť pro ty z nás, kteří pracujeme u počítače, má pečení obrovské kouzlo. Celý den jen nehmatatelné e-maily a tabulky a pak najednou opravdický voňavý bochník!

Potěší i fakt, že pečení domácího chleba vyjde levně. Když šikovně pořídíte suroviny, bude vás kilový kváskový pecen stát pouhých 11 Kč, jak spočítal server Kupi.cz, který hlídá ceny v supermarketech. Tak už to pojďte zkusit!

1. Sežeňte si kvásek

Kvásek, to je pouhá mouka s vodou a k tomu miliony přátelských mikroorganismů. Kvasinky nakypří těsto a bakterie mléčného kvašení chlebu dodají typickou nakyslou chuť, navíc prodlouží jeho trvanlivost.

Jak na domácí kváskový chléb  Foto: Cuketka.cz

Jak na domácí kváskový chléb. Foto: Cuketka.cz

 

Kvásek si můžete zkusit založit doma, ale daleko jednodušší je poprosit někoho, kdo už z kvásku peče. Na adrese www.pecempecen.cz najdete seznam více než tisícovky lidí, kteří jsou ochotní se o svůj kvásek podělit. Najděte si nejbližšího dobrovolníka a napište mu e-mail. Ke kvásku zaručeně dostanete i spoustu dalších rad.

2. Nakupte suroviny

Na chlebu je skvělé i to, jak málo je potřeba. Pšeničná a žitná mouka, voda, sůl, kvásek. Možná ani na nákupy nebudete muset.

Klasická česká šumava kyne v ošatce, díky které má chleba po upečení typický proužkovaný vzorek, ale pro začátek se bez ošatky klidně obejdete. Stačí mísa vyložená pomoučenou utěrkou, aby se těsto nelepilo.

3. Začněte chlebem bez hnětení

Nehnětený chleba je geniální vynález. Stačí smíchat suroviny a nechat je dlouho (12–18 hodin) kynout. Čas se postará o rozvoj lepku v těstě a vy si tak ušetříte náročné hnětení těsta. Recept na nehnětenou šumavu z kvásku najdete u pana Cuketky, bílý nehnětený chléb bez kvásku otestovala Tereza z Foodlover.cz.

Recept

Chléb bez hnětení  Foto:

Chléb bez hnětení

Tento recept na domácí chléb téměř bez práce už pár let koluje českým internetem. Pro nás ho otestovala bloggerka Tereza z Foodlover.cz. Vyzkoušejte ho s ní, a pak už si...

Jediné speciální vybavení, které je na chleba bez hnětení potřeba, je hrnec s poklicí, který vydrží žár trouby. Skvělé jsou litinové hrnce, ale péct se dá i ve skleněné nádobě nebo třeba římském hrnci. Při troše štěstí budete mít vhodnou nádobu doma.

A málem bychom zapomněli: Ano, kváskový chleba upečete i v domácí pekárně, ale my vám doporučujeme ji tentokrát vynechat. Jedině trouba vám upeče kulatý pecen s křupavou kůrkou a patkou, o kterou se celá rodina popere. Z pekárny to prostě není ono.

4. Najděte spřízněné duše

Není vám cokoliv jasné? Kolem kváskového chleba vznikají na internetu komunity domácích pekařů, kteří každému nováčkovi rádi poradí a odpoví na všechny dotazy. Několik tisíc takových nadšenců najdete například na Facebooku ve skupině PečemPecen.cz.

Článek

Tajemství dobrého chleba  Foto:

Objevte tajemství dobrého chleba

Do příchodu hotových chlebových směsí, rozpékacích pecí a dalších moderních technologií jsme byli zvyklí jíst typický středoevropský kvasový chléb z pšeničné a žitné mouky.

5. Pečte často a s láskou

Opakování je matka moudrosti a pečení domácího chleba je snadné propadnout. Jakmile zvládnete základní recept, nebojte se pustit do experimentů a chleba si přizpůsobte svým chutím. Přidejte semínka, pečte z celozrnné mouky, zkuste místo vody zadělat těsto pivem nebo syrovátkou.

Když se kromě klasické české šumavy naučíte třeba nadýchaný toustový chléb, houstičky nebo severský celožitný bochník, otevře se vám úplně nový svět. A pak možná zjistíte, že už jste v obchodě pro chleba půl roku nebyli.

Autor: Anna Slánská

Uložit