Připravte si dokonalou svatomartinskou husu s moravským knedlíkem a zelím

Pečená husa s moravským knedlíkem a zelím  Foto: Pečená husa s moravským knedlíkem a zelím Foto: Zdeněk Lhoták

Svátky svatého Martina přinášejí na náš stůl mladé víno, ořechové rohlíčky a hlavně dokřupava upečenou husu. Tuhle buclatou představitelku drůbežího plemene si rozhodně alespoň jednou za rok musíte pořádně užít!

Připravili jsme pro vás prověřené recepty na pečenou husu s jablky, nadýchané moravské knedlíky a legendární zahuštěné moravské zelí:

Husa pečená

Nejklasičtější způsob přípravy husy, který dává nejlépe vyniknout jejímu šťavnatému a chutnému masu. Je také skvělým výchozím bodem pro některé další úpravy.

Pečená husa s moravským knedlíkem a zelím 2 Foto:

• 1 husa o váze cca 3 kg

• sůl a kmín

• případně několik pevnějších jablek a snítek bylinek (tradičně pelyněk, hodí se i šalvěj, estragon, petrželka)

Troubu předehřejte na 180 °C. Očištěnou a kuchyňsky upravenou husu vně i uvnitř dobře osolte a posypte kmínem. Vložte do pekáče prsy dolů a za častého podlévání ji upečte dozlatova. Pak opatrně vidličkou propíchejte kůži, ale jen tak, abyste nepíchali do masa, a nechte vytéct a vypéct sádlo.

Pekáč opatrně vyndejte z trouby, husu rovněž opatrně vyndejte z pekáče a většinu sádla z pekáče slijte (a tento poklad, který budete potřebovat i na následující jídla, uchovejte v uzavíratelné sklenici).

Husu vraťte do pekáče tentokrát prsy nahoru, podlijte horkou vodou a ještě pečte, aby byla kůžička hezky křupavá i z druhé strany. Pokud chcete, přidejte na poslední část pečení několik nakrájených jablek, která rozložte okolo husy, případně vložte do břišního otvoru. Husu podávejte s knedlíky a zelím, jednotlivé porce polijte trochou šťávy a sádla.

Moravské knedlíky

Typické moravské knedlíky jsou obrovské, velmi kypré a neobsahují housku. Proč? Cílem jejich existence je stát se dokonalým polštářkem a houbou pro nasávání všech těch skvělých hustých moravských omáček a šťáv z masa!

Pečená husa s moravským knedlíkem a zelím 2 Foto:

• 200 ml mléka

• 30 g droždí

• 1 lžička soli

• 1 lžička krupicového cukru

• 400 g polohrubé mouky

• 1 vejce

Do mírně zahřátého mléka přidejte rozdrobené droždí, sůl a cukr. Promíchejte a nechte na teplém místě asi 15 minut vzejít, až směs začne pěnit. Vlijte ji k mouce s vejcem a promíchejte na hladké těsto, které se nelepí na vařečku. Mísu přikryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout.

Těsto rozdělte na 2 díly, vytvarujte velké šišky a vařte buď v páře, nebo v ubrousku 20 až 30 minut. Vaření v páře nebo v ubrousku je lepší, než přímo ve vodě, knedlík lépe drží tvar a není oslizlý. Vyzkoušejte, zda je knedlík uvařený: vpíchněte do něj špejli a jestli na ní neulpí vlhké drobty těsta, je hotovo. Knedlík pak krájejte na plátky.

Moravské zelí

Moravské zelí je pojem a svým způsobem i samostatný pokrm – hustý, sytý, ochucený. Pokud nemáte po ruce čerstvé zelí, použijte kysané, ale dobře ho předem propláchněte a krátce spařte horkou vodou, případně ještě pokrájejte.

Pečená husa s moravským knedlíkem a zelím 3 Foto:

• 600 g čerstvého zelí

• 80 g syrového sádla nebo slaniny (nebo vypečeného husího sádla)

• 1 menší cibule, nastrouhaná

• kmín

• 1 lžíce mouky

• 1 větší brambora

• ocet na dochucení

• sůl

Zelí zbavené košťálu nakrájejte na jemné nudličky. Vsypte je do cedníku a prolijte vroucí vodou, nechte dobře okapat. V kastrolu ho pak zalijte čistou horkou vodou tak, aby bylo jen potopené. Osolte, přidejte nastrouhanou cibuli, kmín podle chuti a polovinu nakrájené slaniny nebo sádla a poduste, až bude zelí úplně měkké.

Ze zbylé slaniny si připravte jíšku: drobně nakrájenou slaninu nebo sádlo rozehřejte, osmažte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, zaprašte moukou, zasmahněte do světle zlaté barvy a zřeďte trochou šťávy z dušení zelí. Vmíchejte do zelí a krátce poduste. K zelí nastrouhejte oloupanou bramboru a bez pokličky nechte vydusit šťávu tak, aby bylo zelí velmi husté. Chuť upravte octem tak, jak máte rádi, ale toto zelí byste neměli doslazovat.

A sladká tečka na závěr? Zkuste výtečné martinské rohlíčky:

Recept

Martinské rohlíčky z tvarohového těsta  Foto:

Martinské rohlíčky z tvarohového těsta

Zpříjemněte si začátek zimy tradičními sladkostmi jejího patrona. Martinské rohlíčky, rohlíky či podkovy, podle jejich tvaru, se pečou na jeho počest a dříve se jimi...