Naučte se 3 báječné recepty na chutné chutney

Chutné chutney  Foto: Chutné chutney Foto: iStock

Se slovní hříčkou jsme si pohráli v titulku, ale nadále budeme tomuto pikantnímu, sladkému, slanému a kořeněnému pokladu indické kuchyně říkat hezky česky – čatní.

Čatní má tolik variant a chutí, kolik je indických regionů. A že je Indie pěkně veliká… Naučte se s námi několik druhů a povyšte podzimní stolování na hostinu par excellence!

Kdybychom chtěli čatní představit někomu z našinců, kdo nemá ani zdání, asi bychom řekli, že je to pikantní ostro-sladko-kyselá marmeláda, kterou je skvělé si dát jako přílohu k masu. Milovníci svíčkové by si vzpomněli na nezbytný brusinkový terč, a kterak se jeho ostře sladká chuť hodí k plátku hovězího – a byli by doma. Nějak podobně, i když velice exoticky, funguje tato (převážně) ovocná omáčka.

Čatní se na evropské stoly dostalo jako koloniální dědictví britského impéria a už tam zůstalo. Ve Velké Británii je asi stejnou klasikou, jako u nás třeba okurkový salát k řízku s kaší. Prostě bez svého “chutney” by britská kuchyně nebyla kompletní. A protože svěží gastro-vánek už nějakou dobu duje právě z ostrovního království, pojďme si čatní představit.

Bude se krásně vyjímat na podzimním stol, nejen pro svou zemitou barevnost, ale i spektrum chutí a vůní, které se perfektně hodí, když nám začne být poněkud zima.

Čatní podle vévodkyně Kate

A abychom se nedrželi u podlahy, vyneseme se rovnou do královských výšin a naučíme se verzi, kterou miluje vévodkyně Kate i Její Veličenstvo královna Alžběta II.

Chutné chutney 2 Foto:

Potřebujete:

• 1800 g cukety oloupané, zbavené semínek a nakrájené na malé kousky

• 4 střední cibule

• 3 jablka zbavená jadřinců a nakrájená na malé kousky

• 1 šálek rozinek

• 1 šálek hrubě nasekaných datlí

• 2,5 šálku sladového octa

• 4 šálky třtinového cukru

• 1 lžičku soli

• 2 lžíce mletého zázvoru

• 2 lžičky muškátového oříšku

Do velkého hrnce vložte nakrájenou cuketu, cibuli, jablka, přidejte zbytek přísad a koření a promíchejte. Přiveďte k varu, snižte teplotu a duste asi 1,5 až 2 hodiny, dokud nebude všechno krásně spojené. Hrnec odstavte z plotny, nechte vše vychladnout a propasírujte. Pak naplňte sterilované sklenice a uzavřete je, podobně, jako když děláte domácí džem. Čatní uložte na chladné místo, kde vydrží i rok. Po otevření dejte čatní do lednice a do měsíce zkonzumujte.

Výborné je k pečenému nebo grilovanému masu, podává se s miskou rýže, která vyvažuje jeho pikantní chuť.

Švestkové čatní

Přetéká vám kuchyň švestkami? Zkuste švestkové čatní! Postup na přípravu je totožný jako u prvního receptu, jen se mění ingredience.

Chutné chutney 3 Foto:

Potřebujete:

• 1 kg švestek (vypeckované a nakrájené)

• 3 jablka (oloupaná a nakrájená)

• 3 hrušky (oloupané a nakrájené)

• 1 mango (zralé, vypeckované, oloupané a nakrájené)

• 1kg přírodního cukru

• 2 cibule (nakrájené)

• 3 stroužky česneku (nasekaný najemno)

• 1 lžičku skořice

• 500 ml jablečného octa

• 100 g nastrouhaného zázvoru

• 1 lžičku koriandu

• 1 lžičku pomerančové kůry

• 1 lžičku drceného chilli

• 1 lžičku soli

Pikantní jablečné čatní

A do třetice vyzkoušejte pikantní verzi jablečného čatní s vůní podzimu.

Chutné chutney 4 Foto:

Potřebujete:

• 4 velká jablka (oloupaná a nakrájená)

• 2 hrušky (oloupané a nakrájené)

• 100 g nastrouhaného zázvoru

• 5 stroužků česneku

• 5 lžic rozinek

• 5 ks hřebíčku

• 1 lžičku pepře

• 1 lžičku soli

• 1 lžičku chilli

• 1/2 lžičky muškátového květu

• 1 lžičku skořice

• 2 bobkové listy

• 400 g přírodního cukru

• šťávu a kůru z jednoho citronu

Autor: Kamila Ulčová

Recept

Kořeněné jablečné čatní  Foto:

Kořeněné jablečné čatní

Nemusíte se stresovat běháním po obchodech a shánět dárky na poslední chvíli. Provoňte si byt přípravou tohoto výborného pikantního čatní. Je pěkně kořeněné a nejlépe se...

Recept

Meruňkové čatný s chilli a zázvorem Foto:

Meruňkové čatní s chilli a zázvorem

Sýry a ovoce tvoří perfektní chuťovou kombinaci. A pokud přidáte k ovoci i pikantní akcent, bude výsledek o to lepší. Výtečné čatní z medově sladkých meruněk se zázvorem a...

Recept

Paprikové chutney s chilli  Foto:

Paprikové chutney s chilli podle Jamieho

V této skvělé omáčce se potkává sladkost paprik s pikantním akcentem, který jí dodá chilli. Hodí se k sýrům, můžete ji namazat třeba do sýrového senviče nebo ji servírujte...

Recept

Voňavé chutney z kaki Foto:

Voňavé chutney z kaki

Kaki Persimon Bouquet je i v našich končinách velmi oblíbeným ovocem. Obsahuje vysoký podíl vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Pomáhá navíc při stresu, nervozitě a...