Jak na francouzskou omeletu krok za krokem

Jak na francouzskou omeletu Foto: Jak na francouzskou omeletuFoto: Kublanka.cz

Snažíte se doma připravit vláčnou vaječnou omeletu, ale většinou vám vznikne spíš usušený svítek? Nezoufejte, tady máte recept hezky krok za krokem, podle kterého to hravě zvládnete! ;)

Pokud se vám ale náhodou klasická verze omelety omrzí, můžete ji naplnit. Máte v podstatě 3 možnosti:

1) vybrané přísady (nejčastěji čerstvé bylinky) najemno nasekejte a vmíchejte je přímo do rozšlehaných vajec

2) omeletu posypte například nastrouhaným sýrem, šunkou těsně před stočením

3) naplňte již stočenou omeletu tak, že ji vodorovně nakrojíte a vzniklou kapsu naplníte například uzenou rybou

Francouzská omeleta

Ingredience (na 1 omeletu):

3 čerstvá vejce, 2 lžíce másla pokojové teploty, sůl, čerstvě mletý bílý pepř, vločková sůl, 1 lžíce najemno nakrájené pažitky

Jak na francouzskou omeletu 2 Foto:

1. Prošlehejte

Vejce vyklepněte do misky a vidličkou je důkladně prošlehejte. Šlehejte až do okamžiku, kdy je žloutek a bílek dokonale spojený a na hladině se vytvoří jemné bublinky. Případné neprošlehané zbytky vajec odstraníte přecezením přes jemný cedník.

2. Použijte máslo

Do studené pánve s nepřilnavým povrchem a zaoblenými okraji dna o průměru 20 cm dejte 1 lžíci másla a nechte ji rozpustit na mírném ohni.

Pokud dáte máslo do horké pánve, začne se máslo ihned přepalovat. A to rozhodně nechcete…

Jak na francouzskou omeletu 3 Foto:

3. Jemně okořeňte

Jakmile začne máslo pěnit, vlijte do pánve prošlehaná vejce, přidejte špetku soli a bílého pepře.

Černý pepř raději nepoužívejte, protože jeho chuť přebije jemnou chuť vajec.

Jak na francouzskou omeletu 4 Foto:

4. Míchejte

Pomocí silikonové stěrky začněte vejce ihned míchat. Zároveň druhou rukou pohybujte s pánvičkou dopředu a dozadu. Jakmile vajíčka získají strukturu krémových míchaných vajíček (polotekutá a mírně hrudkovitá), přestaňte s mícháním, povrch omelety urovnejte a nechte ji krátký okamžik dojít (30–60 sekund).

Jak na francouzskou omeletu 5 Foto:

V tento okamžik by měla být omeleta na dně již ztuhlá a na povrchu stále krásně krémová.

5. Stočte

Stěrkou uvolněte omeletu od boků pánvičky, pánvičku nakloňte, pomocí stěrky ji v pánvičce srolujte a přesuňte na předehřátý talíř. Šev omelety by měl být na spodní straně, omeleta by měla mít doutníkový tvar a její barva by měla být krásně žlutá.

6. Podávejte

Povrch srolované omelety potřete máslem, posypte najemno nasekanou pažitkou a vločkovou solí.

Jak na francouzskou omeletu 6 Foto:

Kublanka vaří doma

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. Zatímco Blanka vymýšlí, vaří a fotí všechny recepty, tak Kuba je pro vás všechny testuje tím, že je sní. Avšak není na to sám a má dva skvělé pomocníky Adama a Matyáše. A tak Blanka vaří pro celou rodinu tak, aby všichni 3 chlapi byli šťastní, najezení a měla od nich chvilku klidu. Jejich vzájemné snažení můžete sledovat na food blogu www.kublanka.cz

V současnosti můžete na pultech knihkupců vidět kuchařku Kublanka vaří DOMA, kde je přes 70 zbrusu nových receptů, které nenajdete na blogu a jsou připraveny pouze pro tuto kuchařku.

Kuchařku můžete zakoupit například v Knižním klubu nebo v široké prodejní síti.

Kublanka medailonek Foto: Kublanka vaří doma. Foto: Copyright © 2017 Euromedia Group, a.s. a Yuliya Navitskaya