20 nej receptů s čerstvými bylinkami

Nejlepší bylinkové recepty Foto: Nejlepší bylinkové receptyFoto: Thinkstock

Čerstvé bylinky jsou fenomén! Pokud to s vařením myslíte vážně, pořiďte si domů truhlíky a zasaďte si co nejvíc druhů. Každá bylinka má totiž něco do sebe a vaše vaření povznese na vyšší level.

Právě teď je ideální doba na sázení bylinek. V zahradnictvích nebo na farmářských trzích jich seženete nepřeberné množství, od klasiky až po ty exotičtější.

Bylinky dodají pokrmům svěží výraznou chuť, díky tomu nemusíte jídlo příliš solit, za což by vás výživoví poradci zcela jistě pochválili. V mnoha pokrmech mají tyto zelené poklady zcela nezastupitelnou roli, například v salátu tabouleh hraje hladkolistá petržel přímo hlavní roli. Ale i jen snítka rozmarýnu či tymiánu prospěje téměř jakékoli omáčce nebo marinádě na maso.

Asijská kuchyně se zase neobejde bez koriandru, který je pro ni typický. V Čechách je oblíbená majoránka, zkuste ji tedy použít  v její čerstvé podobě místo sušené. Ve většině případů je totiž čerstvá bylinka mnohem aromatičtější než sušená. Například libeček dodá chuť bramborám a vývarům, šalvěj se skvěle páruje s drůbežím masem, saturejka zase pasuje k luštěninám, které činí mnohem lépe stravitelnější.

Bylinky zkrátka vládnou kuchyni a my pro vás máme neodolatelné recepty, v kterých hrají prim:

Recept

Kuřecí řízek s pažitkovým pestem Foto:

Kuřecí řízek s pažitkovým pestem

Řízek s pestem? Zní to trochu netradičně, ale určitě to vyzkoušejte, protože je to opravdová lahůdka. A domácího pesta si udělejte klidně víc a můžete ho použít i na...

Recept

Treska s chilli, pažitkou a crème fraîche Foto:

Treska s chilli, pažitkou a crème fraîche

Lehké a chutné jídlo se skvěle hodí pro horké letní dny. K tomuto rychlému pokrmu z jednoho hrnce se výborně hodí šťouchané brambory.

Recept

Cibulová omáčka  s pažitkou Foto:

Cibulová omáčka s pažitkou

Fantastická omáčka z hutného řeckého jogurtu s dozlatova opečenou cibulí získá říz díky pepři a vůni díky čerstvým bylinkám. Skvělá k pečené či grilované zelenině nebo k...

Recept

Chlebové bochníčky s pažitkou a opečeným česnekem Foto:

Chlebové bochníčky s pažitkou a opečeným česnekem

Nad poctivý domácí chléb není. Vyzkoušejte tentokrát jeho obdobu a upečte chlebové bochánky s pažitkou a lahodným pečeným česnekem.

Recept

Jehněčí na majoránce  Foto:

Jehněčí na majoránce

Jehněčí maso patří v tomto období k nejoblíbenějším a jeho úprava vařením je stejně tak chutná jako zdravá.

Recept

Kuřecí játra na majoránce  Foto:

Kuřecí játra na majoránce

Játra jsou druh masa, ke kterému mnoho lidí chová jisté předsudky, většinou způsobené zážitky ze školních jídelen. Ale je to škoda. Zajímavá struktura a nevšední chuť...

Recept

Domácí gnocchi se šalvějí Foto:

Domácí gnocchi se šalvějí

Nadýchané nočky stojí za trochu práce. Jsou výborné samy o sobě, proto si je nejlépe vychutnáte pouze jednoduše ochucené. Náš tip je šalvějové máslo a troška parmezánu....

Recept

Vepřové kotlety v krémové šalvějové omáčce Foto:

Vepřové kotlety v krémové šalvějové omáčce

Vepřovými kotletami potěšíte všechny milovníky masa. Šalvějová omáčka jim dodá neotřelou vůni a chuť.

Recept

Králičí nudličky na rozmarýnu Foto:

Králičí nudličky na rozmarýnu

Králík má v české kuchyni velkou tradici, ať už se smetanovými omáčkami, nebo pečený na česneku. Zkuste ho tentokrát uvařit na italský způsob. Odmění se vám sytou letní...

Recept

Rozmarýnový chléb Foto:

Rozmarýnový chléb

Domácí pečivo chutná prostě nejlépe. Tentokrát pro vás máme voňavý rozmarýnový chléb, který si jistě zamilujete.

Recept

Rozmarýnový koláč ze sušených meruněk  Foto:

Rozmarýnový koláč ze sušených meruněk a ořechů

Klasické těsto na koláč se dá jednoduše vylepšit přidáním čerstvého rozmarýnu, který koláč krásně provoní a dodá mu výbornou chuť. Meruňky a rozmarýn – to je kombinace,...

Recept

Lososový koláč s koprem Foto:

Bleskový lososový koláč s koprem

Losos, kopr a smetana tvoří dohromady chuťově vyváženou kombinaci s nádechem luxusu. Zejména na koláči, který připravíte v luxusně krátkém čase!

Recept

Ryba na pánvi s kurkumou a koprem Foto:

Ryba na pánvi s kurkumou a koprem

Tento recept na mníka jsme si půjčili od šéfkuchaře Luka Nguyena. Je ukázkou toho, jak báječně chutná jednoduchá vietnamská kuchyně. Kombinace kurkumy a čerstvého kopru...

Recept

Tymiánová limonáda Foto:

Tymiánová limonáda s citronem

Prázdniny začaly a určitě na nás čeká pár hodně horkých dní. V takovém počasí oceníte osvěžující limonádu s voňavým tymiánem. K večeru si do ní klidně přidejte trochu...

Recept

Galetka s olivami, tymiánem a pórkem Foto:

Galetka s olivami, tymiánem a pórkem

Název tohoto pokrmu pochází z francouzského slova galette a jedná se o křupavé koláče, které mají zahnuté strany a střed zůstává volný, aby byla vidět náplň. Můžou se...

Recept

Krůtí karbanátky s koriandrem a restovanou zeleninou  Foto:

Krůtí karbanátky s koriandrem a restovanou zeleninou

Uvítejte jaro lehkým obědem. Krůtí maso je oblíbené zejména pro nízký obsah škodlivých tuků. Pokud při jeho zpracování do karbanátků použijete citronovou šťávu, obohatíte...

Recept

Losos s koriandrem a mladým hráškem Foto:

Losos s koriandrem a mladým hráškem

Jemnou chuť lososa a sladkého hrášku oživí výrazná chuť koriandru. K tomu přidejte jednu chilli papričku a trochu zázvoru a máte netradiční úpravu lososa hotovou.

Recept

Bylinkový kapr s hlívou v alobalu  Foto:

Bylinkový kapr s hlívou v alobalu

Kapr je tradiční česká ryba, kterou většina národa na talíři potká pouze na Vánoce. Ale je to škoda, kaprovi sluší i jiné úpravy než smažení v trojobalu. Zkuste to...

Recept

Biftek s bylinkovým máslem Foto:

Biftek s bylinkovým máslem

Voňavý den, voňavý kouř, voňavý oběd či večeře. Klasický biftek získá jak přípravou na grilu, tak bylinkovým máslem něco navíc.

Recept

Tabouleh s quinoou  Foto:

Tabouleh s quinoou

Tento blízkovýchodní salát se tradičně připravuje s bulgurem, ale zkuste i výtečnou bezlepkovou variantu s módní quinoou. Hlavní roli v tomto pokrmu ale hraje hladkolistá...

Připravila Klára Michalová