3 retro letní saláty jako vzpomínka na dětství

Retro letní saláty Foto: Retro letní salátyFoto: Slepičárna blog

Okurkový, rajčatový s cibulkou a mrkvový s jablkem. Tyhle saláty jsou pro řadu lidí skvělou vzpomínkou na dětství nebo letní prázdniny. Tak proč si je znovu nepřipravit? :)

Okurkový salát

4 porce

příprava: 10 minut + chlazení

suroviny: 2 salátové okurky, 2 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce kvasného octa, 2 lžíce olivového oleje, sůl a čerstvě namletý pepř, 100 ml studené vody

Okurky omyjte a oloupejte. Polovinu nahrubo nastrouhejte do mísy, druhou rozkrojte podélně na polovinu a nakrájejte na plátky. Přendejte do mísy. Připravte si zálivku. Já to dělám podle Jamieho Olivera. Vše dejte do zavařovačky, tedy cukr, ocet, olej, sůl, pepř a vodu. Uzavřete a pořádně promíchejte. Salát pak už stačí jen zalít zálivkou, dát ho vychladit a pak podávat.

Článek

Žloutkové věnečky Foto:

10 receptů na nejoblíbenější české retro moučníky a dezerty

I když jsme si v posledních letech oblíbili světové dezerty jako je třeba cheesecake, brownies nebo tiramisu, stále mají v našich srdcích své stálé místo oblíbené české...

Rajčatový salát

4 porce

příprava: 10 minut + chlazení

suroviny: 500 g cherry rajčátek, 1 velká bílá cibule, 1 velká červená cibule, 1 lžíce třtinového cukru, 1 lžíce kvasného octa, 1 lžíce panenského řepkového nebo olivového oleje, sůl a čerstvě namletý pepř, 100 ml studené vody

Rajčátka omyjte a nakrájejte na půlky. Cibule oloupejte, rozpulte a nakrájejte na plátky. Přendejte vše do mísy. A opět přichází čas na zavařovačku. Dejte do ní cukr, ocet, olej, sůl, pepř a vodu. Uzavřete a promíchejte. Salát zalijte zálivkou a podávejte vychlazený.

Článek

Asijský okurkový salát  Foto:

15 receptů, v kterých září v hlavní roli salátová okurka

Salátová okurka je oblíbená celoročně, ale v létě je to vyloženě hvězda všech talířů. Je skvělá jen nakrájená se solí, ale můžete z ní připravit i velmi zajímavá jídla! A...

Mrkvovo-jablečný salát

4 porce

příprava: 15 minut + chlazení

suroviny: 6 větších mrkví, 4 větší červená jablka, šťáva z 1 citronu, asi 2 lžíce třtinového cukru, 1 lžíce olivového oleje, 100 ml studené vody

Mrkve omyjte, oloupejte a nahrubo nastrouhejte do mísy. Jablka i se slupkou nastrouhejte k mrkvi, Ihned zakapejte šťávou z citronu a promíchejte, ať nezhnědnou. Do zavařovačky dejte cukr, olej a vodu. Uzavřete a zase pořádně promíchejte. Salát zalijte zálivkou, promíchejte a dejte chladit.

Slepičárna blog Foto: Slepičárna blog

Blog Slepičárna založili Jana a Štěpán v roce 2015 jako místo, kde si můžou ukládat své oblíbené rodinné recepty.

Nejraději vaří tradiční česká jídla, středomořskou kuchyni a sem tam do něj propašují i něco zdravějšího.

www.slepicarna-blog.cz