13 receptů na klasické české omáčky

13 receptů na klasické české omáčky Foto: 13 receptů na klasické české omáčkyFoto: Thinkstock

Pokud bychom měli vybrat typicky české jídlo, bude to asi nějaká omáčka s knedlíkem. Není to zrovna hit zdravé výživy podle současných trendů, ale co naplat? Všichni jsme na nich vyrostli a většina z nás je stále, alespoň v koutku duše, miluje :)

Na výběr je jich spousta... Svíčková, na kterou má každý svůj speciální recept, guláš, rajská, koprová, znojemská, houbová, křenová... Všechny mají něco do sebe, a když je připravíte poctivě, z dobrého domácího vývaru, budou skvěle chutnat.

Vybrali jsme pro vás recepty tradiční i zajímavé, ale jedna omáčka mezi nimi záměrně chybí. UHO – univerzální hnědá omáčka. Asi chápete, proč ji tu nemáme :) Nebo snad někomu z vás poklad školních a nemocničních jídelen tak chybí, že by si ji rád vařil doma k večeři?

Konec vtipkování, vyberte si z našich receptů, která omáčka ozdobí váš víkendový stůl?

Recept

Dokonalá svíčková Foto:

Dokonalá svíčková

Šéfkuchař Dalibor Navrátil se s námi podělil o svůj recept na svíčkovou omáčku. Je průsečíkem receptů po babičce, toho z učňovských let i šéfkuchařských zkušeností....

Recept

Rajská omáčka s karlovarským knedlíkem Foto:

Rajská omáčka s karlovarským knedlíkem

Rajskou omáčku dělá každá domácnost trochu jinak, stejně jako svíčkovou. Vyzkoušejte tuto verzi s karlovarským knedlíkem, který jí dodá ty správné grády!

Recept

Znojemská hovězí pečeně  Foto:

Znojemská hovězí pečeně

Tyto hnědé omáčky měl v jídelnách a hospodách málokdo rád. Většinou se jednalo o tuhou, prorostlou flákotu masa s UHO (univerzální hnědá omáčka) pochybné konzistence.

Recept

Koprová omáčka se ztraceným vejcem a novými bramborami Foto:

Koprová omáčka se ztraceným vejcem a novými bramborami

Nezaměnitelná vůně čerstvého kopru a nové brambory jednoznačně patří k létu. Varianta se ztraceným vejcem je klasika.

Recept

Segedínský guláš Foto:

Segedínský guláš

Sebevědomí závratně roste při pomyšlení, že dokážete bez velké dřiny udělat velký hrnec báječného jídla. A právě kotel výborného guláše ve vás zaručeně probudí pocit...

Recept

Plněné knedlíky s křenovou omáčkou Foto:

Bramborové knedlíky plněné špenátem a uzeným s křenovou omáčkou

Česká klasika ve vymazleném pojetí od šéfkuchaře Tomáše Stehlíka ze známé pražské restaurace Buddha-Bar. Toto a spoustu dalších skvělých jídel najdete v nové kuchařce Muži...

Recept

Svíčková s muffinem a medailonky  Foto:

Svíčková s muffinem a medailonky

Sváteční svíčkovou omáčku zkuste tentokrát podle originálního receptu. Místo knedlíků připravte výtečné slané muffiny a maso servírujte v minutkové úpravě.

Recept

Houbová omáčka s hovězím masem  Foto:

Houbová omáčka s hovězím masem

Jak znáte houbovku? Někdo ji dělá krémovou, někdo zase vynechává maso a servíruje jen smetanovou omáčku s knedlemi. Já k ní zbožňuji hovězí maso. Vařená loupaná plec a...

Recept

Černá omáčka s plíčky  Foto:

Černá omáčka s plíčky

Mezi slezskými omáčkami prý bývala nejoblíbenější černá s klobásami, připravovaná ze „smažených sliv“ čili povidel. Ve svátek se dělávala z vývaru a třeba i s vínem, ve...

Recept

Koprová omáčka  Foto:

Koprová omáčka

Koprová omáčka je klasika českých jídelen a rozděluje lidi na dva tábory – na ty, co ji milují, a ty, co ji nesnášejí. Pokud vyzkoušíte verzi z krémové tučné smetany a...

Recept

Dušené hovězí maso s jemnou křenovou omáčkou Foto:

Dušené hovězí maso s jemnou křenovou omáčkou

Nechcete-li se vzdát svých oblíbených pikantních chutí, nemusíte tak činit ani v babiččině kuchyni. Křen je totiž takové středoevropské chilli.

Recept

Hovězí guláš s houskovým knedlíkem Foto:

Hovězí guláš s houskovým knedlíkem

Na přípravu celého pokrmu je potřeba velké množství času. Pokud ho chcete stihnout na nedělní oběd, začněte už v sobotu večer. Uvařte si doma hovězí guláš podle Romana...

Recept

Svíčková s karlovarským knedlíkem podle Radka Davida Foto:

Svíčková s karlovarským knedlíkem podle Radka Davida

Svíčková omáčka patří mezi naše národní poklady. Vyzkoušejte úpravu, tak jak ji podává šéfkuchař Radek David ve vyhlášené průhonické restauraci Babiččina zahrada.
Připravila Klára Michalová